A fenntartható konyha alapja, hogy minden alapanyagból a lehető legtöbbet hozz ki – pazarlás nélkül. A Zero Waste konyha nemcsak a környezetnek kedvez, hanem pénzt is spórolsz vele, miközben kreatív és ízletes ételeket készítesz. Hogyan kezdj bele?
- Vásárolj helyit és frisset!
Minél rövidebb utat tesz meg az élelmiszer a termelőtől az asztalig, annál kisebb az esélye, hogy megromlik és hulladékká válik. Ha piacról, helyi gazdáktól vagy közvetlenül termelőktől szerzed be az alapanyagokat, nemcsak frissebb és finomabb lesz az étel, hanem a környezetet is kíméled.
- Főzz szezonálisan!
A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak olcsóbbak és finomabbak, de kevésbé terhelik a környezetet is. Ráadásul frissebbek, hiszen nem tárolják őket hónapokig, mint a messziről érkező import termékeket.
- Tervezd meg a heti menüt!
Ha tudod, hogy mit fogsz főzni, és ennek megfelelően állítod össze a bevásárlólistádat, kevesebb felesleges alapanyagot vásárolsz és halmozol fel.
- Használd fel a maradékokat!
A zöldség héjából alaplevet, a száraz kenyérből, kifliből zsemlemorzsát készíthetsz.
- Komposztálj!
Ami már tényleg nem használható fel, az a kertben még értékes tápanyag lehet.
A Zero Waste konyha nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel.
Kezdd el apró lépésekkel, és élvezd a tudatos, fenntartható főzés örömét!